"Térburkoló kövek lépésről-lépésre"

preload

Tetra XXL Kagylóbarna

Tetra XXL Kagylóbarna Burkolólap

 

Burkolólap

 

akciós ár: 8890 Ft/M2

Tetra XL Kagylószürke

Tetra XL Kagylószürke térkő

 

térkő

 

akciós ár: 6604 Ft/M2

Tetra XL Kagylóbarna

Tetra XL Kagylóbarna térkő

 
Kedvencekhez ad

térkő

 

akciós ár: 6604 Ft/M2

Pannónia Mokka B13

Pannónia Mokka B13 térkő

 
Kedvencekhez ad

térkő

 

akciós ár: 3556 Ft/M2

Gyakran ismételt kérdések

 1. Milyen vastagságú térkő az ideális?
A térkő vastagságát a tervezett igénybevételnek megfelelően kell megválasztani. Családi házaknál, ahol csak személygépjármű-forgalom, illetve alkalmankénti tehergépjármű-forgalom várható, elegendő a 6 cm vastagságú térkő is. Rendszeres tehergépjármű-forgalomra minimum 8 cm vastagságú térkő javasolt.

 2. Milyen formájú térkövet válasszak?
A térkövek formájának kiválasztása általában az építtető ízlése szerint történik. Nagy teherbírásra tervezett burkolatok esetén azonban számít a térkövek alakja, illetve a térkövek kötőhatása. Az egyenes oldalú térkövek (TETRA, PANNÓNIA) ugyanis nem kapaszkodnak egymásba. Az úgynevezett egyszeres, vagy kétszeres kötésű kövek olyan alakúak, hogy a szomszédos kövek két-, vagy négy oldalukon is kapaszkodnak egymásba. (egyszeres kötésű térkő a HÁGÓ, kétszeres kötésű pl. a LAGÚNA, vagy a KORALL).

 3. A színek kiválasztásánál csak az esztétika számít?
Olyan színű térkövet célszerű vásárolni, amely harmonizál a környezettel. Célszerű, ha a térkő színét az épületfalak, lábazatok, nyílászárók, tetőfedő anyagok színéhez igazítjuk.

 4. Változik-e a térkő színe az idő múlásával?
A térkő színe nem változik, de az igénybevétel hatására általában a burkolat koszolódik, például a járművek kerekei által felhordott szennyeződésektől, illetve az öntözőrendszer által rászórt vízben oldott anyagok ( pl.vasoxid) szintén meglátszanak a burkolaton.

 5. A térkő színe fakul a napsugárzás hatására?
Nem. Ettől senkinek nem kell tartania.

 6. Lekopik-e a térkő felülete?
A térkő felső, 8-12 mm-es vastag rétege nagyszilárdságú, kopásálló betonból készül, normál igénybevétel mellett ez sosem kopik el.

 7. Fagyálló a térkő?
A térkő anyaga olyan nagyszilárdságú beton, mely egyben fagyálló tulajdonsággal is bír.

 8. Milyen garanciát nyújtanak a térkő minőségére?
A térkő, mint minden építőanyag, bevizsgált, engedéllyel forgalomba hozott termék. Az általunk gyártott termékekre előírt kötelező alkalmassági idő 10 év, azaz 10 évre szavatoljuk, hogy a termék paraméterei az előírásoknak megfelelnek.

 9. Milyen igazolást kapok arról, hogy a térkő minősége megfelelő?
A termékekről a vásárlók Teljesítmény Nyilatkozatot kapnak, mely a termékek megfelelőségét és a termékek elvárt minőségi paramétereit tartalmazza.

 10. Hogyan kell térkőből burkolatot építeni?
Erre vonatkozóan információkat talál honlapunkon a Letölthető dokumentumok menüpontban a Fektetési útmutató című anyagunkban.

 11. Meglévő betonjárdára rá lehet-e rakni a térkövet?
Igen, de ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a beton- és a térkőburkolat közötti ágyazóanyag a csapadékvíz hatására kimosódik, majd a burkolat meghullámosodik.

 12. A térkő lerakásához szükséges ragasztó?
Nem. A térkő előnye pontosan abban rejlik, hogy a burkolat rugalmas, a kövek a terhelés, vagy fagy hatására egymáshoz képest el tudnak mozdulni.

 13. Mivel kell a térkövek hézagait fugázni?
A térkövek hézagait száraz, 0-2 vagy 0-4 mm-es, szennyeződésmentes homokkal kell besöpörni.

 14. Szegélykő minden esetben szükséges a térkő lerakásához?
A burkolatot oldalirányból mindig fontos megtámasztani. Ha a burkolat más építményhez, ház alapjához, vagy kerítéshez csatlakozik, akkor felesleges a szegélykő. Emellett a burkolat oldalát egy helyszínen készített betonnal is meg lehet támasztani, de ez munkaidő-igényesebb és esztétikailag sem olyan, mint az előregyártott szegélykő.

 15. Milyen vastag ágyazóréteg ajánlott a térkőburkolat alá?
Ezt a kérdést a helyszín, az alaprétegek és a tervezett igénybevételek függvényében mindig egyedileg kell meghatározni. Például egy családi ház kapubejáróját átlagos talajviszonyok esetén 30-40 cm-es zúzottkő ágyazatra rá lehet építeni.

 16. Milyen anyagból célszerű a térkőburkolat ágyazórétegét megépíteni?
Általában a zúzott anyagok, kőzúzalékok (dolomit, vagy bazalt),a legjobbak erre a célra. Ha rendelkezésre áll, jó megoldás az újrahasznosított betondarálék is.

 17. A térburkolat megsüllyedhet?
A megsüllyedés mindig a nem megfelelően kivitelezett ágyazóréteg miatt következik be. Éppen ezért nagyon fontos az ágyazat alapos megtervezése és megépítése. A térkő minden esetben megsüllyed, ha az alatta levő réteg nem bírja a terhelést.

 18. Hogyan kell a térkőburkolat vízelvezetését megoldani?
A vízelvezetést általában a burkolat lejtősre építésével valósítják meg. Nagyobb felületen, ahol ez a megoldás már túl nagy szintkülönbségeket okozna, ott nyílt folyókák, vagy pontszerű víznyelők és csatornák beépítésével lehet a csapadékvizet elvezetni.

 19. A térkő fugáiból nem mosódik ki a fugázó anyag?
Ez előfordulhat, de ez javítható a burkolat újbóli beseprésével.

 20. Mennyivel kell több térkövet venni a burkolandó terület kiszámított felületénél?
Attól függ, milyen alakú a tervezett burkolat. Például egy szabályos téglalap alakú burkolatnál szinte tökéletesen ki lehet számítani a szükséges mennyiséget. Ha a felület tagolt, esetleg ki- és beszögelléseket , íves oldalakat is tartalmaz, akkor a darabolások miatt akár 5-10 %-kal több anyagra is szükség lehet.

 21. Mivel lehet a térkövet vágni?
A térköveket speciális térkőroppantó géppel lehet roppantani. Szebb vágási felületek sarokcsiszolóra szerelt kővágó koronggal szárazon, vagy speciális vízhűtéses asztali korongvágóval érhetőek el.

 22. Hol vásárolhatók meg a JV-Raszter termékei?
Kecskeméti telephelyünkön, valamint a honlapunkon a Viszonteladó partnerek menüpont alatt megtalálható termékeinket forgalmazó kereskedőknél.

 23. Nyomon követhetők a honlapon keresztül is a térkő árak, illetve térkő akciók?
Folyamatosan frissítjük ezen alpontjainkat, így minden érdeklődő naprakész információkat kaphat a térkő árakról és térkő akciókról.

© JV-Raszter Kft. 2001-2014.